Testünk túlnyomó részben víz. Ezért rendkívül fontos hogy napi rendszerességgel megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk.



A szervezetünk sejtjei jelentős mennyiségű vizet tartalmaznak. A vesék és izmok 73% -a víz, agyunk 76% -a víz, míg a tüdőnek 90%-a, a véré pedig 83%-a.

Ezért létfontosságú, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk nap min nap. Az ideális mennyiség normál körülmények között : férfiak számára 3 liter, nők számára pedig 2.5 liter.

Amennyiben kevés vizet viszel be szervezetedbe, akkor az alábbi tüneteket fedezheted fel magadon :

1. Kevés vizelet

A normális az ha napi hat-hét alkalommal látogatjuk meg a WC-t. Ha keveset iszunk, fenn áll a veszélye hogy mérgező anyagok halmozódnak fel a szervezetünkben.

2. Sötétebb árnyalatú vizelet

Ha keveset iszol, a vizeleted sötét színű lehet. Az normál tartományba tartozó mindig világossárga színű. Ha mégis sötét a vizeleted akkor a vesék nem tudják megfelelő mértékben kiszűrni a méreganyagokat a szervezetedből. A sötét színű vizelet egyéb okai :

3. Olyan egészségügyi problémák, mint

– Epekő
– Májgyulladás

Ételfestékek, bizonyos gyümölcsök és gyógyszerek, például:

– B-vitamin
– Spárga
– Cékla
– Szeder

4. Székrekedés

Ha kevés folyadékot iszol, azzal növeled a székrekedés esélyét. Így a méreganyagok újra felszívódnak, és a keringésbe kerülnek. A normál emésztéshez elengedhetetlen a megfelelő folyadék bevitel.

5. Fokozott éhségérzet

Ha megfelelő mennyiséget iszol, az csökkentheti az evés utáni vágyat. Viszont ellenkező esetben, az agy azt az információt érzékeli hogy éhes vagy, enned kell. Így megnő az elhízás kockázata.

6. Bőr kiszáradás

Ha keveset iszol, bőröd kiszáradhat és ráncosodni kezdhet. Tehát igyál eleget így ezt elkerüllheted.

7. Immunrendszerünk

Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, az megnövelheti a káros anyag felhalmozódást a szervezetben. Amik így bejutnak a véráramba, és veszélyt jelentenek az immunrendszerre. A szervezeted védekezőképessége lecsökken, és megnő az esélye a gyakori lebetegedésnek.

8. Erős fejfájás

Ahogy fentebb említettük az agy 76% vizet tartalmaz. Ha nem iszol elegendő folyadékot elképzelhető, hogy erős fejfájás kínoz majd.

8. Szomjúságérzet

Ha megfelelő alkalommal megfelelő mennyiségű vizet iszol, azzal elkerülhető a fokozott szomjúságérzet.

9. Fáradtság

Ha úgy gondolod, csak kávéval elkerülheted a fáradtságot, tévedsz. Ha csak kávéval igyekszel frissen tartani magad, könnyen kiszáradhat a tested az izmaid pedig nem kapnak megfelelő oxigént. Így ennek eredményéül könnyen kimerült és fáradt lehetsz.

10. Tartós ízületi fájdalmak

A víz kenőanyagként szolgál az ízületeink számára. Ha kevés folyadékot iszol, a kevés kenő anyag miatt a csontok súrlódhatnak, így ízületi fájdalom alakulhat ki. Tehát hogy ezt elkerüld, mindenképpen rendszeresen fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!