Ezekkel könnyedén megelőzheted!



Ha szeretnéd, hogy vágjon az agyad, mint a borotva, egyél naponta következő 6 élelmiszerből. Így az Alzheimer-kórt is megelőzheted.

Tudtad, hogy a táplálkozás nem csak a szív egészségével van összefüggésben? Növekszik azoknak a bizonyítékoknak a száma ami arra mutat, hogy az elfogyasztott étel hatással van legösszetettebb és legkifinomultabb szervünkre, az agyunkra is. Bizonyos élelmiszerek segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórt is, az időskori elbutulást. Természetesen a betegség kialakulását számos tényező befolyásolja (genetika, életmód, stressz, stb.), de minél hamarabb elkezded a következő 6 élelmiszert rendszeresen fogyasztani, annál kisebb az esélyed a kialakulására.

1. Extra szűz olívaolaj

Fogyassz belőle naponta 3 evőkanálnyit. Használhatod sütéshez, főzéshez is, nem csak salátákhoz. Arra ügyelj, hogy ne melegedjen 215 C, vagyis égéspont fölé, különben már nem érvényesül a jótékony hatása a szervezetre.

2. Citrusfélék

Egyél egy narancsot, fél grépfrútot vagy 2 mandarint naponta, egészítsd ki sok zöldséggel és gyümölccsel. Ne váltsd ki gyümölcslevekkel, mert azokban nagyon sok lehet a cukor, ami növeli a cukorbetegség és más bajok kockázatát.

3. Diófélék

Ötször egy héten rágcsálj el egy maréknyi diót, mandulát, mogyorót. Készíthetsz belőlük keveréket, de akár fogyaszthatod őket magukban is. A lényeg, hogy nagyjából 30 g-nyi legyen.

Ha hetente csak egyszer eszel halat, már azzal is sokat teszel az Alzheimer-kór megelőzése érdekében: akár tíz évvel is elodázhatod a betegség megjelenését. Az agyműködés egészségének megőrzése érdekében hetente négyszer ajánlott halételt enni, ebből legalább egynek olajos halnak kellene lennie. Várandósok azonban csak heti kétszer egyenek halat – javasolják az orvosok.

5. Csokoládé

Jó hír, hogy a csoki is jót tesz az agynak a kakaóbabban lévő katekinek miatt. A rossz viszont az, hogy jótékony hatása a tejcsokoládénak nincs, csak a drágább étcsokoládéknak van, aminek kakaóbab tartalma jóval magasabb (70%). Viszont sokat nem szabad belőle enni: mindössze naponta 2 kockát.

6. Bogyós gyümölcsök

Áfonya, szeder, málna, ribizli, eper, cseresznye, szőlő – a bennük lévő antocián csodákat tesz az aggyal. Hetente ötször egyél egy-két maréknyit ezekből a gyümölcsökből. Dietetikusok azt javasolják, nyersen fogyaszd őket, főzve, sütve elveszítik értékes tápanyagaikat. Amire érdemes még figyelned, hogy cukortartalmuk miatt túl sokat nem érdemes belőlük enni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!