Kevés kell csak ahhoz, hogy a nyári kánikula a lakáson kívül maradjon!



A panellakásokban szinte elviselhetetlen, amikor megáll a meleg levegő, ráadásul az átmelegedett falak is sugározzák magukból a forróságot: képesek akár 40-50°C-ra is felmelegedni akkor is, ha kint csak 28-30°C van, és most nem az van. Főleg azok, akik magasabb szinteken, netán tetőtéren laknak, még ilyenkor is pokoli meleget élhetnek át. Nem is beszélve akkor az e heti elképesztő kánikuláról.

Nem baj azonban, ha nincs légkondid, mert a lakást anélkül is kellemesen le lehet hűteni. Nagyon sok olyan, egyszerűen alkalmazható trükk van, ami sokkal elviselhetőbbé teszi a felforrósodott panellakások levegőjét a legnagyobb kánikulában is.

Fontos a megfelelő klíma

Az otthoni levegő lehűtése az egészséged szempontjából is fontos. Az emberi szervezet ugyanis szintén hőt termel, amit le kell adnia, ezt pedig csak akkor tudja normálisan megtenni, ha a környezet hőmérséklete alacsonyabb, mint a testé. Ha a kinti hőmérséklet meghaladja a 30 fokot, az ember izzadni kezd, ezzel próbálja biztosítani a hőleadást. 

Az egyik leghatékonyabb hűtési módszer a levegő mozgatása. Kicsit nehezebb dolga van az embernek nyáron, amikor a levegő egyáltalán meg sem mozdul, de ezért nagyon hasznos egy ventilátor. Ha csak néhány szóban szeretnénk összefoglalni, mit tehetsz otthonod lehűtéséért, ennyit mondanánk: árnyékolás, szigetelés, párologtatás, szellőztetés. Ám ennél sokkal többet is tehetsz.

A párologtatás hőt vesz el a környezettől. Egyszerű módszer, ha a frissen mosott ruhát bent teregeted ki.

A növények is hűvösen tartják a lakást. Egyrészt, mert folyamatosan párologtatnak, másrészt pedig a napsugárzást kevésbé alakítják hőenergiává, ellentétben a többi felülettel.

A jó árnyékolás legegyszerűbben a sötétítőfüggönnyel oldható meg. Húzd be nappal is, hogy kinn tartsa a meleget!

Ha frissen mosott, vizes fehér lepedőt akasztasz az ablakba, az is hűti a lakást.

A reluxát az ablakon kívülre érdemes felszerelni, így egy plusz külső réteget képez, amely felfogja a nap melegét.

A hőszigetelő fólia is nagyon hasznos, és nemcsak nyáron, de télen is. Darabja már pár ezer forintért kapható, ami még mindig olcsóbb, mint egy klímaberendezés, vagy a magas téli rezsi fizetése.

A hideg vizes felmosás sem rossz ötlet. Egy időre ez is lehűti kicsit a lakást.

Szellőztetni csak kora reggel, este és éjjel érdemes kereszthuzattal, nappal pedig tartsd zárva az ablakot.

A sütőt, tűzhelyet lehetőleg csak este használd. A többi elektromos berendezést - tévé, számítógép - pedig kapcsold ki, ha nem szükséges napközben, mert nagyon melegítik a levegőt.

Használj az otthonodban világos színeket, mert sokkal kevésbé melegednek fel az ilyen tárgyak és bútorok. A fehér fal, a világos padlószőnyeg tökéletes.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!