A gyermekorvost az egész ország ismeri dr. Rex okán!



Ha van apás szülés, miért ne lehetne kutyás is? – veti fel dr. Varga Károly gyermekorvos, akit segítője és kollégája, dr. Rex okán egy ország ismer. A doki évek óta a kutyával együtt gyógyítja a kis betegeket, akik szabályosan várják a vizitet, hogy találkozhassanak a németjuhásszal. Az orvos kapott hideget-meleget is a kutyás szülés ötletéért, a többségnek ugyanakkor nagyon tetszik. Szerintük nyugtató jelleggel hatna egy kutya jelenléte.

– Rex sok újszülöttel, kisgyerekkel találkozik, és ez mindig nagyon pozitív. Valahogy ebből indult az ötlet, de ez egyelőre még csak egy gondolat – magyarázza a Borsnak dr. Varga Károly.

– Rengeteg alternatív módszer van a kádas szüléstől az otthon szülésig. Az én időmben még az apás szülés is gyerekcipőben járt, remélhetőleg a kutyás is befuthatja ezt a karriert. Édesapám zenész, Kodály-tanítvány, és tudható, hogy a zene is nyugató hatással van a magzatra, hát még a kutyák! Varga szerint persze nem lehet a dologba hűbelebalázsként belevágni. Csak, ha különböző szakér­tők kidolgozzák a megfelelő módszereket, és megteremtik az ideális körülményeket.

– Sok a kérdés, például az hogy terápiás vagy mindenkinek a saját kutyája volna-e az ideális. Ám a módszer mellett szól az az érv is, hogy a kutyák már magzati korban megérzik a gyerek jelenlétét, és egymásra is hangolódnak. A legtöbben értelemszerűen a fertőzésveszély miatt aggódnak.

– Szülész ugyan nem vagyok, de azt tudom: egy egészséges eb nem visz be kórokozót sehova a megfelelő körülmények megléte mellett – mondja Varga.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!