Ismerned kell ezt a hatását!Végre valahára elérkezett az eperszezon és fogyaszthatjuk a friss, napérlelte helyi epret is. Ez a fantasztikus, ízletes gyümölcs azonban azon kívül, hogy számos értékes tápanyagot és növényi hatóanyagot tartalmaz magában, sajnos veszélyes is lehet az egészségünkre nézve.

Talán sokan nem hallottak még erről, azonban képes allergiás tüneteket okozni, ilyen a csalánkiütés, amely a lakosság nagyjából 20%-át érinti.

A csalánkiütés egy gyorsan kialakuló bőrtünet, amely jellegzetes piros, enyhén duzzadt, kiemelkedő, testszerte előforduló, viszkető foltok képében jelenik meg. A tünet kiváltója a hisztamin nevű vegyület.

Hisztamin

A hisztamin tartalmú élelmiszerek az arra hajlamos személyeknél képesek kiváltani a csalánkiütést. Az eper mellett a teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak még a

sajtok, alkoholos italok, paradicsom, kakaó, málna, szalicil és egyes gyógyszerek(aszpirin, NSAID) is.

Ha eper fogyasztását követően azt tapasztaljuk, hogy piros foltok jelennek meg a testünkön, esetleg a szemhéjunk, ajkunk, fülünk is megduzzad, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Súlyosabb esetben akár gége ödéma is kialakulhat, ami már életveszélyes állapot. Természetesen a fogyasztását a továbbiakban kerülni kell.

A rossz hír, hogy az allergiás reakció életkortól függetlenül, bármikor jelentkezhet, még azon személyek esetében is, akik addig tünetek nélkül fogyasztották az adott élelmiszert.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!