Íme az igénylés menetének részletei:



Az Országgyűlés elfogadta a már évek óta egyeztetés alatt álló törvénymódosítást. 2019. január 1-től feltétel nélküli alapjövedelmet vezetett be Magyarországon is 


A feltétel nélküli alapjövedelem lényege, hogy anyagi helyzetétől függetlenül mindenkinek járna rendszeresen annyi pénz, amennyiből lakni, étkezni, öltözködni tudna. 1974-től 1979-ig Kanadában be is vezették az alapjövedelmet, míg más országokban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban politikusok, filozófusok, szociológusok kampányoltak mellette. 

2013- ban nálunk erről már nyújtottak be törvényjavaslatot, Szili Katalin tette ezt meg, de szavazni végül nem szavaztak róla. 

2014-ben már megjelent a LÉT munkacsoport tanulmánya, ők 2015-re már bevezetett feltétel nélküli alapjövedelemmel számoltak.A számok a következőképpen néztek ki: gyereknek 25, felnőttnek 50, várandós édesanyának 75 ezer forint készpénz jár. Ezt a pénzt semmilyen adó és közteher nem terheli majd, nem kell semmit tenni érte, semmilyen magatartási szabályai nincsenek, és bármire el lehetne költeni. 

Az alapjövedelem igénylése a lehető legegyszerűbb módon fog történni, mely kiosztásáért a helyi illetőségű önkormányzat a felelős 2019. január 1-től. Az alapjövedelem nem jár majd automatikusan, ezt meg kell majd igényelni és igazolni kell a büntetlen előéletet, a magyarországi állandó lakcímet, a terhességet vagy éppen az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételről szóló dokumentumot.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!