Így készülj már most, hogy Halottak napján is gyönyörű legyen a krizantémod.



Halottak napján ez a gyönyörű növény díszíti a legtöbb sírt. A krizantém nagyon szapora növény, ha idén elülteted, abból jövőre 5-6 dugvány lesz. Gömb formájú akkor lesz, ha visszacsipegeted. Minél előbb, annál bokrosabb lesz.

Így szaporítsd

Tőosztással vagy hajtásdugványozással szaporíthatjuk.

Tőosztás:

Válaszd ketté a növényt a gyökerénél, és ültesd külön cserépbe.

Gyökereztetés:

A közeg: tőzeg-homok vagy tőzeg -perlit 3:2 arányú keverékébe dugványozz. A kis cserepekben a föld 10-12 cm mély legyen. Jól öntözd be, és lásd el tápanyaggal.

Az anyanövényről szedett 5-6 cm-es dugványokat nyomd ültető gyökereztetőporba, és 1-1 ½ cm mélyen nyomd a földbe. A gyökereztetéshez alulról jövő melegre van szüksége, otthon a fűtőtest is megfelel. Az ideális talpmeleg 20 Celsius fok. A levegő 16-18 fok. A fűtőtest ennél melegebb, de párásítással ki lehet védeni a különbséget. Tegyél mellé egy lapos edényt, abba vizet, és helyezd mellé a fűtőtestre. Néha spricceld meg. Ez az első héten fél óránként megszórhatod, a másodikon 1 ½-2 óránként. Tápoldatozd is. Ha jól érzi magát, 12-24 nap alatt meggyökeresedik. Ha megjelenik a bimbó, akkor az oldalbimbókat le kell csípni. Így Mindenszentekre szép, nagy fejű virágokat nevel.

A lakásban tartott cserepes krizantémot bőségesen öntözd, heti kétszer. Földje egyenletesen nyirkos legyen. A cserepet meleg, napos helyre tedd. Tápoldatozni nem szükséges. Az elnyílt virágokat csípd le, így újakat növeszt majd. Elvirágzás után ültesd ki a kertbe, napos helyre.

Így teleltesd

Ne dobd ki az elvirágzott növényt, ugyanis nem egynyári (egynyári fajtája is van). Ha kertbe telepíted szélvédett, télen is napos helyre tedd. A vízáteresztő talajt kedveli, ebben télen nem gyűlik fel a víz, és nem fagy meg a szára körül. Az első fagyok után vágd vissza az elszáradt, megbarnult szárát 5-10 centiméteresre. Védd meg takarással: fűkaszálékot, lombot, fenyőágat, szalmát, földet vagy egy rongyot tegyél a tövéhez. Tavasszal újra kihajt.

A cserepes krizantémot fűtetlen, de fagymentes helyen teleltesd. A kerti krizantém töveket is megvédheted: ásd ki egy nagyobb földlabdával, tedd cserépbe, és teleltesd a többi cserepes növénnyel.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!