Ha ezeket tapasztalod magadon, könnyen nagy bajban kerülhetsz!



A máj az egyik legnagyobb szervünk, amely központi szerepet tölt be többek között az egyes makro tápanyagok, mint szénhidrát, fehérje és zsír anyagcseréjében, bizonyos vitaminok átalakításában, termelésében, méregtelenítésben, véralvadásban, plazmafehérjék termelésében, epetermelésben.

Több módon is károsíthatjuk a májunk működését, amelyek között első helyen szerepel a túlzott mértékű, rendszeres alkohol fogyasztás, az egészségtelen étkezési szokások, túlzásba vitt gyógyszerszedés, bizonyos vegyszerekkel, mérgekkel való rendszeres kontaktus és egyes vírusok is.

Akut és krónikus

Egy akut májelégtelenség képes egyik napról a másikra kialakulni és életveszélybe sodorni a beteget. Az ehhez kapcsolódó tünetek jellemzően az étvágytalanság, hasi fájdalom, hányinger és hányás, gyengeséggel társulva.

A krónikus forma esetében a májfunkciók fokozatos romlása következik be, amely akár évtizedekbe is telhet. Az utóbbira olyan szövődmények hívhatják fel a figyelmet, mint a lépmegnagyobbodás és a gyomortáji vérzés.

Milyen tünetekkel járhat?

A legjellegzetesebb és legismertebb tünet a sárgaság, amely a felszaporodó bilirubin (vörösvértestek lebomlási terméke, amely normálisan az epével ürül) miatt alakul ki. A szemfehérjén és a bőrben mutatkozik meg. Ilyenkor a vese választja ki, amitől a vizelet barnássá, a széklet pedig halvánnyá válik.

Mivel a máj a véralvadásban is fontos szerepet játszik, ezért nem ritka az ilyen betegeknél testszerte szöveti bevérzések megjelenése.

A máj egy plazmafehérje, az albumin termeléséért is felelős. Májelégtelenségben ez a funkció is romlik. Csökkent albumin ellátottságban vizesedés (ödéma) tapasztalható, főként hastájékon (ascites).

Idegrendszert érintő tünet a májkóma, amely tudatzavarral, koncentrációs képesség hiányával, alvászavarral, ítélőképesség romlásával jellemezhető. Ez amiatt alakul ki, hogy a máj nem képes megfelelően ellátni méregtelenítő funkcióját.

Ha a máj érrendszere érintett, akkor előfordulhat a májkapuérben megnövekedett nyomás miatt portális magas vérnyomás is. Ez a nyelőcső és gyomortájéki, a végbél és a köldök környéki vénás hálózat kitágulásához, életveszélyes vérzésekhez vezethet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!