Döbbenetes mennyire hasonlít a két előrejelzés.



A népi hagyomány Dömötör napját (október 26.) is kitünteti: úgy tartják, ha ezen a napon hideg szél fúj, a tél is igen hideg lesz. A jelenlegi számítások alapján Dömötör borús, esős időt hoz, és az északi szél a Dunántúlon megerősödik, miközben az ország nagy részén 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Más jóslások szerint, ha októberben még meleg van, akkor a február zord, hideg idővel köszönt majd be, míg ha Mindszent havában hideg szelek fújnak, enyhe januárra számíthatunk. Idén októberben mindeddig az átlagosnál pár fokkal hűvösebb volt, 

Ugyan október első felében mintegy másfél hétre visszatért a (hűvös) vénasszonyok nyara. Október 13-án a délkeleti határszélen a 20 fokot is elérte a hőmérő higanyszála. Az erős északi szelek eddig elkerülték térségünket, de most a hét közepén átmenetileg sarkvidéki eredetű levegő áramlott a Kárpát-medence fölé erős légmozgások kíséretében, és a szél az előttünk álló héten is, főként a Dunántúlon többször megerősödik.

A tél és a karácsony még messze van, időjárásával kapcsolatosan meteorológiai előrejelzések egyelőre nem állnak rendelkezésre. A népi jóslás alapján Orsolya enyhe, csapadékszegény, Dömötör viszont hideg telet ígér, míg az átlagosnál hűvösebb idő talán rövidebb téli szezont sejtet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!