Ezek szerint a tegnapi 112 orvos felmondása egy szürke hétköznapi kiesés lehet...



Csütörtök reggel írtunk arról, hogy felmondták az önkéntes túlmunkaszerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai. Az információk szerint a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, ettől a húzástól pedig természetesen jóval kevesebb lett az orvosok bére.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtök este reagált az írásra, közleményükben azt írták, problémamentes a Honvédkórházban a túlmunka kifizetése. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ visszautasítja az orvosai túlmunkájának kifizetéséről szóló, a sajtóban megjelent állításokat.

Hozzátették, a kórház orvosainak heti munkaideje 40 óra. A jogszabályban rögzített díjazásért a kórház parancsnoka heti 8 óra túlórát rendelhet el. Ezen felül az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát. Ennek ellentételezését a közelmúltban a kórház vezetősége – az orvosokkal folytatott egyeztető tárgyalások alapján – mintegy 40 százalékkal emelte meg, hangsúlyozták.

A Honvédelmi Minisztérium közölte, a juttatásokat Honvédkórház továbbra is pontosan kifizeti a dolgozóknak.

Azt írták, a Honvédkórház az elmúlt időszakban nem tett mást, mint érvényt szerzett a jogszabályi előírásoknak, amelynek nyomán egyeztetések zajlottak és jelenleg is zajlanak a munkavállalók és a vezetőség között az úgynevezett önkéntes túlmunkával kapcsolatban.

A Honvédkórház vezetősége minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a szükséges orvosi létszám és a technikai feltételek mindenkor rendelkezésre álljanak, szögezték le.

A hab a tortán, hogy a minisztérium nyilatkozata után nem sokkal olyasmi történt ami mindenkit egy emberként döbbentett le: Zacher Gábor beadta a felmondását!

A mai nappal beadta felmondását Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, írja a hvg.hu.

A hírt az érintett megerősítette a lapnak. Zacher két hónapos felmondási ideje október végén jár le, addig ellátja feladatát.

Döntését azzal indokolta, hogy

az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a beteg számára is veszélyeztető.

Közölte, hogy az utóbbi időszakban 9 orvos is beadta a felmondását, pedig a Honvédelmi Minisztérium ezt csütörtökön tagadta.

Szeretek itt dolgozni, de kénytelen voltam a döntést meghozni. Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam.

Áprilisban egyszer már bejárta a hír a teljes magyar sajtót, hogy Zacher Gábornak egy halállal végződő eset után felkínálták, hogy mondjon le, amit ő elfogadott. Később kiderült, hogy kacsáról van szó, akkor még fel sem merült benne, hogy távozzon.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!