Nagyon 'váratlanul' ért minket a gondolat.



A Népszava információi szerint Orbán Viktor a nemrég tartott kötcsei pikniken a diagnosztikai ellátások államosítását tűzte ki célul, az egészségügyi szolgáltatókat viszont ez alaposan meglepheti, hiszen ugyan a kormányzati szándék időről időre felbukkan, de eddig végül mindig visszaléptek, mert nem látszott reális lépésnek az államosítás.

Az egészségügyben azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a technológia közfinanszírozással megfizethetetlen volt, ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás.

A laborszolgáltatások államosításánál mintegy 10 milliárd forintra lenne szükség a szükséges műszerpark beszerzéséhez. Szakértők szerint 25-27 milliárdot kellene csak az eszközökre költeni, ha az állam ki akarná váltani a magánszolgáltatók CT, MR berendezéseit. Ehhez jön még az üzemben tartás és gépek cseréje 3-5 évente.

Ráadásul az állami kapacitások működtetéséhez szakemberekre is szükség lenne, a képalkotó diagnosztika területén a radiológus orvosok harmada hiányzik, illetve asszisztensi és operátori állásokból is több száz betöltetlen.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!