Ezt nem lehet minősíteni!



Egy temesvári kórház orvosa hiányos román nyelvtudása miatt megalázott egy székelyföldi diáklányt, ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul Romániában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) - írja az MTI.

Az esetet Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző tárta a nyilvánosság elé, majd Benkő Erika parlamenti képviselő csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy az MIJSZ nem hagyja következmények nélkül a dolgot. Hozzátette, hogy az orvos ellen hivatali visszaélés vádjával bírósági eljárás is indítható.

Az edző beszámolója szerint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú lány kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében, pár játékosnak viszont a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvosi jóváhagyást.

'A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta az egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. A kórlapjának hátára azt írta, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal' - mondta az edző.

Farkas Alpár szerint a megalázások sora a szállodában is folytatódott, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy miért nem tudnak folyékonyan románul. Hozzátette: ha az eset Moldvában történik, nem szól, de a magyar határ közelében, a több nemzetiségéről híres Temesváron 'mégiscsak megdöbbentő'.

Az eset kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtt, Kolozsváron történtekre, ahol szintén egy orvos volt az, aki elkövette a visszaélést. Akkor egy 17 éves, a székelyföldi Olasztelekről származó lány baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt. A CNCD megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre (67 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre bírságolta.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!