Egy megosztás, legalább egy életet megment!Tudta? 
A stroke, Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegsége. 

A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. Vannak előjelei, amiket sajnos a beteg általában nem vesz komolyan. Előjelének tekinthető az átmeneti bénulás (ami lehet féloldali), illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, ennek pedig végzetes következményei lehetnek. 

Egy neurológus állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését. A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit. 

Főbb tünetei:

Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása. 

Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia). 

Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése. Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok. 

Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző). 

Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara. 

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E...... 

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON. 

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.). 

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját. 

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket! 

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT. Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet. 

A neurológus állítja, ha mindenki megosztja ezt a bejegyzést és legalább 10 ember az ismerősei közül szintén megosztja, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.' Én megosztottam. Te megosztod?? 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!