A cékla egy olyan ősi zöldség fajta, ami a természetben szabadon terem Európában és Ázsiában is. Eleinte csak a leveleit ették. Később rájöttek hogy mennyi értékes anyag van a gumójában.



 

A XIX. században természetes édesítőszerként és cukorként használták. Manapság már nem használnak céklacukrot. Viszont teljes értékű ételnek számít, és diéták alapvető hozzávalója is. Rengeteg olyan nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, amit más élelmiszerekből nem tudunk bevinni szervezetünkbe.

Miért is ennyire egészséges?

A cékla mindig is az egészséges ételek között szerepelt. Viszont jobb ha vigyázunk, mert a sok pozitív tulajdonsága mellett, sok szénhidrátot is tartalmaz. A zöldségek közül a céklában van a legtöbb cukor, ilyen szempontból nem veszélyes. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek szervezetünk számára.

Miért is jótékony a gumója : 

1. Vérnyomáscsökkentő hatása van

A cékla lé fogyasztás után pár órával csökkenhet a magasvérnyomás. Egy pohár céklalé kb. 4-5 egységgel csökkentheti a vérnyomást. Ez a hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy a céklában található nitrátok a szervezetünkbe jutás után nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakulnak át. Ez nyugtatja a vérereket, javítja a véráramlást, így csökken a vérnyomás.

2. Állóképesség növelő

Ha energiára van szükségünk egy edzéshez, igyunk egy pohár céklalevet. Kutatások szerint, azok akik céklalevet ittak 16%-al jobban bírták a fizikai megterheléseket. A nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulása segíti a megterhelőbb gyakorlatok alatt is. Mivel így nem fogyaszt túl sok oxigént szervezetünk.

3. Gyulladáscsökkentő

Betain tartalmának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő. Megvédi a sejteket, fehérjéket és enzimeket a környezeti stressztől. Védi a belső szerveket, csökkenti az érrendszeri problémákat. Szakemberek szerint, a cékla a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. Gazdag magnéziumban, nátriumban, káliumban és C-vitaminban. Betain tartalma a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében segít. Hozzájárul a keringési betegségek megelőzéséhez. A betain a folsavval, a B6-vitaminnal és a B12-vitaminnal látja el ezt a feladatot.

4. Megelőzi a rákot

A cékla jellegzetes színe a gazdag fitotápanyagoknak köszönhető, amik hozzájárulnak a rákos megbetegedések megelőzéséhez. Állati kísérletekkel kimutatták, hogy a céklából készült kivonat csökkentette a már kialakult tumorok méretét.

5. Magas a tápanyag és rost tartalma

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban , tehát minél több céklát fogyasztunk, annál egészségesebb lesz szervezetünk.  A kálium tartalma elengedhetetlen az idegek és izmok egészséges működéséhez.A magas B-vitamin és a folsav tartalma miatt, a terhességi és szülési rendellenességek is elkerülhetőek fogyasztásával.

6. Méregtelenítő

Rendkívül erős méregtelenítő, hatékonyan segíti a máj munkáját és tisztítja a vért is.

Levelét is együk meg, mivel nagyon gazdag tápanyagokban. Sok fehérjét, foszfort, cinket, B6-vitamint, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt rejt magában.

Mire jó a céklalé:

  • segít megelőzni a csontritkulást, növeli a csont szilárdságát
  • segít elkerülni az Alzheimer-kórt
  • erősíti az immunrendszert, stimulálja az antitestek és a fehér vérsejtek termelését

Ha nem szeretjük a cékla erőteljes ízét, keverjük másfajta zöldség-vagy gyümölcslével.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!