A Lengyel program, amit már rég követnünk kellene.




 
Budapest, 2017. március 16., csütörtök. A kormány 3 napja késik a családtámogatási törvények módosítására tett javaslatával. A Párbeszéd szerint a megoldás: a 9 éve befagyasztott családi pótlékot kellene duplájára emelni, követve a lengyel mintát, és megvalósítva az Alapjövedelem-programunk gyerekekre vonatkozó részét.

Minden harmadik magyar gyerek súlyos nélkülözésben él. A 7 éven aluliaknál ötből ketten szegények. 620 ezren egészségtelen körülmények között laknak, 200 ezren villany, 150 ezren vécé nélkül élnek, 50 ezren rendszeresen éheznek. A családi pótlék 2008 óta az értékének negyedét veszítette el. Az unióban csak a balkáni országokban rosszabb a helyzet.

A kormány március 13-ra tervezte benyújtantani a családtámogatási törvények átalakítását. Van remény hogy a lengyel "500 plus" programot átveszik. Az ottani jobboldali kormányzat már felismerte: a gyermekvállalás ösztönzése azzal kezdődik, hogy a megszületett gyerekek ne szegénységben nőjenek fel.

Csak akkor indulhat eséllyel egy gyermek az életben, ha kiskorában nem kell nélkülöznie az alapvető javakat. Lehetősége van a minőségi oktatásra, fejlesztésre, egészségügyi és szociális ellátásra.

Forintra váltva ez 24-34 ezret jelentene. Na és hogy miből? A Puskás stadion 300 milliárdba kerül, az bőven futná ezt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!