Így nem fog megromlani a befőtt!



A befőzéshez nem is kell akkora szakértelem, mint ahogyan sokan gondolják. Dunsztja sincs arról, mi az a dunsztolás? Itt most elolvashatja a legfontosabb trükköket és tudnivalókat.

Leggyakrabban lekvárt és befőttet készítünk, ugyanakkor évek óta egyre felkapottabbak a házilag készülő szörpök, krémek, chutney-k is. Ételintolerancia esetén pedig az egyetlen biztos megoldás van, ugyanis minden házilag készül, így csak azokat az összetevőket tartalmazza majd, amiket magunk válogattunk.

5 tipp befőzéshez:

  1. Legyen minél frissebb a nyersanyag - ezt már nagyanyáink óta tudjuk.​

  2. Gyümölcslevek, ízek készítéséhez a 100%-ban érett, dzsemek készítéséhez a 80-90%-ban, míg befőttekhez a 75%-ban érett gyümölcsöket ajánljuk.

  3. Legfontosabb a higiénia! Ne csak a munkaeszközök tisztaságára figyeljünk, hanem a munkaasztalra, vágódeszkára is.

  4. Minden tetőt és üveget folyó víz alatt többször öblítsünk el, majd töröljük teljesen szárazra, lekvárok készítésénél a forró vizes mosogatás is elengedhetetlen, hogy ne romoljon meg az étel.

  5. A felhasználni kívánt nyersanyagokat áztassuk, mossuk, majd rápermetezett vízzel öblítsük el.

Tartósítás

A háztartásokban leggyakrabban használt tartósítószer a só, a cukor, az ecet és a citromsav, amelyeket gyakran egészíti ki a szalicil- és az aszkorbinsav amelyekről manapság megoszlanak a vélemények, mivel érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.

A só és a cukor tehát a legkézenfekvőbb megoldás, hiszen vízelvonó tulajdonságuk révén tartósítanak. Sóból átlagosan 16-20%-ot érdemes az anyaghoz adni, cukorból pedig legalább 55%-ot. Azonban ilyen magas só- és cukortartalmú termékeket már nem igazán készítünk, hiszen más eljárásokkal együtt alkalmazva csökkenthetőek a mennyiségek.

Száraz vagy nedves dunsztolás?

A dunsztolás lényege röviden, hogy elpusztítsuk a befőttben lévő mikroorganizmusokat és baktériumokat, így növelhetjük az eltarthatóságot.

Száraz dunsztolás (gőzölés) során a gyümölcsöt főzéssel, hőkezeléssel csírátlanítjuk, aztán töltjük üvegekbe, ezért arra kell törekednünk, hogy az üvegek olyan lassan hűljenek ki, amennyire csak lehet.
Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy nagyanyáink takaróval bélelt ládákba helyezték ilyenkor a befőtteket, közel egymáshoz. Ha ügyesek voltunk, akár 2-3 napig is eltarthat a folyamat.

nedves dunsztolásra akkor van szükség, ha nyers ételeket szeretnénk konzerválni. Ilyenkor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket kell vízbe állítva forralni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Tehát gyakorlatilag üvegestől főzzük meg a kompótot, befőttet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!