Már rég volt ilyen!!



Ilyet még nem láthattunk. Szaharai 'véres eső', azaz sivatagi port hozó csapadék érheti el ma Magyarországot, a porfelhő napok óta Európa felett kering, és ma mi is kaphatunk a vöröses színű égi áldásból - írja a 444. hu, érdemes tehát a járművekkel fedett helyre állni, beszedni az esetleg még kinn száradó ruhát.

A portál Varga Györgytől, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársától, porviharkutatótól megtudta: szokatlan erősségű 'porkifúvásos epizód' zajlik a kontinens felett: e a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szél Európa fölé sodorja a légkörbe került akár több millió tonnányi sivatagi port, mely aztán felénk sáros, vöröses esőként jelenik meg. A por a légkört és a naplementéket is vörösre színezheti, nyomot hagy a járműveken, száradni kitett ruhákon, tetőkön, ablakokon. Magashegyi, hóval borított területeken a hómezőt is vörösre színezheti. A kutató szerint kijelenthető, hogy az elmúlt évtized legerősebb porvihara érte el Európát.

A részletekről Varga György Porviharok égen és földön című blogjában számolt be. Ebből többek közt az is kiderül: a szaharai por évente többmilliárd tonnányi mértékben kerül a légkörbe, ahol több tízezer méteres magasságba is felrepül, van, hogy a légáramlatok többezer kilométert is utaztatják a felhőket, így a szaharai por Észak-Amerika fölé is eljuthat.

– Portugália és Nagy-Britannia fölött húzódott kedden annak a ciklonnak a közepe, amely Afrika felől feltolja a meleg levegőt – magyarázta Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa a Blikknek. 

Pártai Lucia, az Eumet.hu vezetője egy óriási ventilátor lassan forgó lapátjaihoz hasonlította ezt az időjárási jelenséget, amely mintegy felhajtja délről a meleg levegőt Magyarország fölé. A hét végére mérséklődik a meleg, nyárias zivatarokkal érkezik egy újabb front.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!