Egy csodaszer, ami megelőzi a betegségeket!Egy brit orvos állítja: a helyes étrenddel nagyrészt megelőzhetőek lennének a legismertebb halálos és veszélyes betegségek, például a daganatok, a szívbetegség, az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség. Persze nem csak a szigorúan vett étrend számít, hanem az is, milyen életmódot élünk – az azonban biztos, hogy ezek együtt komoly hatással vannak arra, megtámadnak-e bennünket a veszélyes betegségek. Persze nem a rövid életű, szélsőséges diétákat érdemes követni, hanem egy hosszú távon is tartható, egészséges életmódot kell kialakítani – tanácsolja dr. Rupy Aujla.

Fotó. Pixabay

Az orvos édesanyja például sokáig életveszélyes allergiás rohamoktól szenvedett. Amikor átalakította az étrendjét, és egyre több zöldséget, hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát kezdett enni, valamint eleget aludt, mozgott, és meditált, két év alatt elhagyhatta az allergiagyógyszereit, és az életmentő adrenalin-injekciót sem kellett többé használnia. De magán is segített a diétaváltással: szívritmuszavarait hozta rendbe a teljes értékű étrenddel, valamint jógával, súlyzós edzésekkel és meditációval, illetve elegendő alvással.

Fotó. Pixabay

Nehéz megmondani, hogy az életmódváltás melyik része segített – valószínűbb, hogy az egész együtt. A doktor azóta is rendszeresen javasolja betegeinek a gyógyszerek mellett az életmódváltást is. Bár az orvosi vizsgálat, és szükség esetén a kezelés nem elhagyható része a gyógyulásnak, az életmód komoly szerepet kap a gyógyulásban.

Az indiai származású brit orvos a mediterrán diétán alapuló étrendet ajánl a pácienseknek, amelyben sok a zöldség és a gyümölcs, de nagyon kevés a finomított cukor és az egyszerű szénhidrát – ehelyett inkább teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék, valamint jó minőségű, egészséges zsiradékok szerepelnek benne. Az állati eredetű fehérjékről sem kell lemondani, de nincs minden nap szükségünk rá. Amit fogyasztunk, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott, jó minőségű legyen. Vörös húst például elég kéthetente fogyasztani. Persze néha nem tilosak a kisebb kilengések, de az ételünk nagyja teljes értékű legyen.

Fotó. Pixabay

Az élelmiszerek között természetesen nincs olyan, ami önmagában mindenre, vagy akár egyetlen betegségre jó lenne, de érdemes tudni, hogy mi lehet jó hatással a testünk egyes részeire. A zöld leveles zöldségek, a spenót és társai például az agy működését segítik, mivel tápanyagaik enyhítik a többek közt kimerültséget, koncentrálási nehézségeket és rossz hangulatot is okozó gyulladásos folyamatait. A fokhagyma segít a bélflóra rendbe tételében, így az immunrendszer működését segíti. Az antioxidánsokban gazdag áfonya a szívbetegségekkel veheti fel a harcot a céklával, a lila káposztával és a vörös szőlővel együtt. A diófélék egészséges zsírsavai a gyulladások ellen lépnek fel, míg a paradicsomban és a görögdinnyében levő likopin nevű antioxidáns a daganatok megelőzésében segíthet. A joghurt és a savanyú káposzta a bélflórán keresztül akár a hangulatunkat is képes befolyásolni, míg a sárgarépa béta-karotinja a szemet óvja.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!