A magnézium egy életbevágóan fontos ásványi anyag, amelynek óriási szerepe van abban, hogy valaki mennyire képes koncentrálni, milyen állapotban vannak az izmai, a szíve, az idegrendszere. Ha a szervezet magnéziumhiánnyal küzd, akkor jelzéseket küld, hogy minél előbb méltóztassunk pótolni ezt a fontos nyomelemet.



Magnéziumtartalmú élelmiszerek

Az olajos magvakban sok magnéziumot tartalmaznak, továbbá a halak, a zöld színű gyümölcsök, zöldségek, a banán és avokádó, kakaóban, bazsalikomban és korianderben is nagy mennyiségű magnézium található.

Korosztályonként naponta a következő mennyiségű magnéziumra van szüksége az emberi szervezetnek a normál működéshez:

– 0-6 hónap: 30 mg

– 7-12 hónap: 75 mg

– 1-3 év: 80 mg

– 4-8 év: 130 mg

– 9-13 év: 240 mg

– 14-18 év: 410 mg a fiúknak, 360 mg a lányoknak

– 19-30 év: 400 mg a férfiaknak, 310 mg a nőknek

– 31-50 év: 420 mg a férfiaknak, 320 mg a nőknek

– 51 év felett is 420 mg a férfiaknak, 320 mg a nőknek

Magnézium hiányra utaló tünetek:

– ingerlékenység, idegesség

– álmatlanság, vagy nyugtalan alvás

– depresszió

– fejfájás

– émelygés, szédülés

– koncentráció zavar

– végtag fájdalmak, a vállak esetében, de sokszor a hátnál is jelentkezhet

– izomrángások a szem és a száj környékén

Azok akik magnéziumhiányban szenvednek, gyakran tesznek említést arról, hogy az ujjaikban, a karjaikban azt érzik, mintha ezer hangya masírozna végig. Valamint az izmaik is gyakran fájnak, ha meg kell emelniük a kezüket, karjukat.

A szervezetünk alacsony magnéziumszintje a szívműködésünkre is hatással van. Azoknak, akiknek az említett ásványi anyag szintje, előbb vagy utóbb szívritmuszavarral kell hogy szembenézzenek. A krónikus szívbetegségekben szenvedőknek az orvosok kötelező módon magnéziumkúrát írnak elő.

A terhesség és menstruációs ciklus alatt erős méhösszehúzódások alakulhatnak ki azoknál a nőknél, akik magnéziumhiányban szenvednek. Ők a leggyakrabban émelygésre, hányingerre panaszkodnak, de hasmenés és gyomorgörcsök is jelentkezhetnek. Erre a megoldás szintén a szervezetünk magnéziumszintjének helyreállítása.

Magnéziumhiány esetén a lábainkban is jelentkezhet a hangyamasírozás érzése, főként a lábfejen. A lábujjak és a lábszár fájdalmas lüktetése, főként az éjszaka közepén, vagy fizikai megterhelés esetén.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!