Ezt neked is ki kell próbálnod!



A konyhát tökéletesen kitakarítottad, minden csillog-villog, mégis kellemetlen szagok csapják meg az orrod. Gondolkodsz, mégis mi okozza az irdatlan bűzt, talán még a szemetet is kiviszed, a szag viszont még mindig ott van.

Ebben az esetben elképzelhető, hogy a lefolyóval lesz a gond. Sajnos a sok ételmaradék és zsír, de még a mosószer is a lefolyó szifonjában ragadhat, ezek pedig orrfacsaró bűzt okozhatnak. Szerencsére vannak olyan pénztárcabarát házi praktikák, amikkel könnyedén elűzheted a kellemetlen szagokat a lefolyódból.

Szódabikarbóna és ecet

Bár már a könyöködön jöhet ki, az elegy itt különösen hatásos. Önts a lefolyóba fél bögre szódabikarbónát, utána fél deciliter ecetet. Utóbbinál a legjobb, ha 20%-os töménységűt használsz. Ne ijedj meg, habzást fogsz tapasztalni, miután az ecetet is leöntötted a lefolyóba. A két szer ilyenkor csak reakcióba lép egymással, és a makacsabb szennyeződéseket is eltávolítják.

szódabikarbóna

Miután azt tapasztalod, hogy csökken a sav intenzitása, engedj forró vizet a lefolyóra, hogy átöblítsd a csövét. A szódabikarbónát vagy éppen az ecetet akár önmagában is alkalmazhatod, viszont ebben az esetben se felejtsd el a forró vizes öblítést a végén. Ha nem szereted az ecet szagát, szellőztess ki a konyhában, miután elvégezted a tisztítást.

Citromsav

Körülbelül 2,5 dekagramm citromsavat önts a lefolyóba, ezután önts rá egy pohár meleg vizet, majd a dugóval zárd le a lefolyót. Nagyjából fél óráig hagyd, hogy a citromsav gőze végezze a dolgát. Miután letelt az idő, öblítsd át forró, majd hideg vízzel a lefolyót.

További trükkök

A kóla is hatásos lehet: egy 1,5 literes üveg tartalmát öntsd a lefolyóba. A legjobb, ha egész éjjel hagyod hatni, de, ha ez nem lehetséges, akkor minimum egy vagy két órát ne használd a mosogatódat. Miután letelt az idő, forró, majd hideg vízzel öblíts. Használj olcsó kólát, így nem fogod sajnálni a kidobott pénzt.

coke

A bórax is rendkívül erős szer. Vegyél elő egy tölcsért, majd dugd a lefolyóba! Önts a tölcsérbe két pohár bóraxot, utána két pohár forró vizet, végül 15 perc után öblítsd át még egyszer a lefolyót meleg vízzel!

Ha nincs otthon bórax, akkor közönséges sóval is próbálkozhatsz, de ebben az esetben ne forró vizet, hanem meleg ecetet önts utána a lefolyóba!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!