Ez már-már túl megy minden határon!A fogyasztói árak átlagosan idén áprilisban átlagosan 2,3 százalékkal voltak  magasabbak az egy évvel korábbinál. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a legérezhetőbb mértékben a szeszesitalok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A nagy átlagon belül:

  • Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 20,5, a száraztészta 12,4, a vaj, vajkrém 11,8, a tejtermékek 7,6, a liszt 7,0 százalékkal drágult. A cukor viszont 18,7 százalékkal olcsóbb lett.

  • A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

  • Az egyéb cikkekért(gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,4, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,1 százalékkal kellett többet fizetni.

  • A ruházkodási cikkek és a háztartási energia egyaránt 1,3 százalékkal drágult, utóbbin belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,9 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

  • A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett.

  • A tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

1 hónap alatt, 2018. márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára szintén 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,9, a gyümölcs-, zöldséglé 2,9, a csokoládé, kakaó 1,2 százalékkal többe, a tojás 5,5, a vaj, vajkrém 1,3 százalékkal kevesebbe került. A ruházkodási cikkek ára 2,8, az egyéb cikkeké 1,3 százalékkal nőtt, utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 2,7 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások 0,6, aszeszes italok, dohányáruk 0,2 százalék%-kal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalék%-kal mérséklődött.

2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal nőttek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!